lördag 28 maj 2016

Home. And back home again.

Så har vi varit hemma i Sverige för första gången sedan vi flyttade hit. Thomas pappa fyllde 70 i mitten av maj, vilket vi såg som en utmärkt anledning att komma hem och överraska. I samma veva passade Hjalmar även på att fylla 2 år så kalasen och festligheterna avlöste varandra.
Att komma hem var på många sätt märkligt. Vi har ju inte varit borta mer än knappa fem månader men för oss känns det som det som vi har varit borta i flera år. Redan. Känslan att komma hem var enormt skön, och på många sätt en lättnad. Inte bara det att det var kul att träffa våra familjer igen och de vänner vi hann med och Sverige är...Sverige. Hemma vet man hur allt fungerar, var allt finns - och alla pratar svenska. Nu är det ju inget utvecklingsland vi bor i och det mesta fungerar ju rätt bra härborta i USA men när man är ny i ett land och ska försöka få koll på allt från var man handlar glödlampor till hur banksystemet fungerar till hur man skaffar en bra nanny, blir det ibland rätt tröttsamt. Minns att en gammal kollega till mig, som ursprunglingen är från England men som bor i Sverige, en gång berättade att han hade planer på att skriva en bok om hur det är att bo i ett annat land än sitt hemland. Boken skulle heta "How to kill a mouse in Sweden". Minns att jag inte riktigt tog honom på allvar när han berättade detta. Så här fem månader in i vårt eget utomlandsäventyr förstår jag vad han menar. Det är sannerligen inte självklart hur man ska döda en mus i ett annat land.
Hursomhelst, Sverige är Sverige och Sverige är fantastiskt och första kvällen hemma konstaterade både jag och Thomas att ska det fortsätta så här så kommer det nog att bli jobbigt att åka tillbaka till Boulder igen. Men några dagar in i hembesöket, växte också en lista fram med saker som vi saknade med Boulder. Stockholm, Stockholm, stad i världen. Vad jag älskar dynamiken, moderniteten och energin i dig. Vad jag älskar arkitekturen, vattnet och historien. Vad jag älskar det du på något sätt står för i världen. Men ack så kalla, arroganta och självupptagna människorna som lever hos dig är. Var och en för sig. Ingen “courtesy is contagious”. Har faktiskt aldrig upplevt Stockholm så otrevligt som nu – en rejäl kontrast mot öppna och trevliga Colorado. Just den insikten var både ledsamt och nyttigt att få.
Vi saknade också servicenivån och tillgänglighet (att få tid hos en svensk bankman är ungefär lika enkelt som att få audiens hos kungen), vädret och bara den allmänna livsglädjen som Boulder-borna utstrålar – det är nämligen också smittsamt. Av dessa anledningar var det faktiskt riktigt roligt att resa tillbaka till Boulder och det riktigt pirrade i kroppen på mig bara när planet landade på amerikansk mark i Chicago. Nu kör vi Boulder 2.0 i sex veckor innan vi åker hem igen för sommarsemester. Vi är jätteladdade och har massor av roligt att se framemot.
Sedan vi landade i söndags natt har schemat varit rätt packat. Hjalmar har till exempel hunnit med sin tvåårskontroll och träffat sin barnläkare för första gången. Förutom att Hjalmar (eller snarare jag) fick en uppläxning i hur dåligt det är med napp på tvåringar, gick det bra. Och det där med nappen var jag förberedd på. De är hysteriskt anti nappar i det här landet (eller i alla fall i den här delen av landet) efter en viss ålder. Och nappflaskor. Eftersom vi redan har påbörjat processen med att vänja av Hjalmar med napp, blev jag rätt irriterad på läkaren. I synnerhet eftersom han inte lyssnade på mig. Hans sätt att läxa upp mig var både arrogant och "lilla-gumman"-mässigt. Argumenten var allt från att Hjalmars talförmåga påverkas negativt av napp (absolut – det är en av anledningarna till vår pågående avvänjning) till att han rent generellt skulle hämmas i sin utveckling. Ungefär när doktorn hävdade att fortsatt användande av napp kan leda till att Hjalmar kan komma att alltid vilja ha napp i munnen till och med när han har uppnått skolålder, fick jag nog. Jag förklarade bestämt för honom att vi både är pålästa och medvetna föräldrar som fattar faktabaserade beslut för vårt barn men som även tar hänsyn till vad han behöver och svarar bäst på just nu (till exempel att om man ändrar barnets tillvaro kollosalt genom att flytta till ett annat land där alla bekanta ansikten är utbytta mot okända människor som dessutom pratar konstigt, så kanske man inte just i den perioden börjar ta bort sådant som ger barnet trygghet..) och att det där vi kommer ifrån minsann inte är lika med jordens undergång om ungarna använder napp vid två-årsålder. Och för att vara helt ärlig; det är inte som att amerikanare i snitt är mer vältaliga och smarta än resten av världen. Det där sista sa jag inte, men ändå. Oklart om min gränssättning nådde fram men det ska helt klart bli spännande att se hur den här relationen utvecklas. I värsta fall får vi väl byta läkare. Så gör man här, säger de som bor här. Så gör man i Sverige också, säger jag då.
Från sjukvård till poliser. Sedan vi kom hem har vi även hunnit med ytterligare en kulturkrock. Vi har nämligen haft vår första shooting här i Boulder. Japp, shooting som i att folk skjuter med vapen. Och japp, här i lugna “peace, love and understanding hippie-hipster” Boulder. I söndags eftermiddag hade en galning promenerat ned till Boulder Creek precis utanför biblioteket och skjutit ned i vattnet (åtminstone sköt han inte på några människor, tack och lov). Polisen kom dit och galningen riktade vapnet mot polisen, varpå de sköt honom. Till döds. Japp, till döds.
Själva händelsen i sig är, för mig som svensk, rätt skärrande. Inte nog med att det faktiskt var skottlossning i vår lugna och fridfulla stad, mitt på blanka ljusa dagen på ett ställe där jag och Hjalmar brukar hålla till. Dessutom skjuter polisen ihjäl mannen ifråga som att det var det enda alternativet som stod till buds. Det kanske det var, vad vet jag. Men det är reaktionerna och attityden kring händelsen som är märklig. När jag pratar med amerikanare om detta, pratar de om skottlossningen och sedan polisens agerande som att det vore den mest naturliga sak i världen. “Yes, sure they shot him to death. He was mentally ill and he aimed his gun at the police officers.” Kanske överreagerar jag men kan ni tänka er rubrikerna i valfri svensk tidning om polisen hade skjutit ihjäl en medborgare (mentalt sjukt eller ej) som ännu inte har skadat någon annan? Rätt agerat eller ej, men det skulle åtminstone bli en offentlig diskussion kring det. Till och med ihjälskjutningen av gärningsmannen vid skolattacken i Trelleborg i höstas blev föremål för en viss diskussion. Här, i världens största demokrati, är polisens aktuella agerande en självklarhet som inte behöver kommenteras vidare. Kulturkrock är vad det är.
Veckan har även bjudit på ett möte med en livs levande amerikansk headhunter – ett led i processen att hitta en sysselsättning för mig här i Boulder och även en av komponenterna som utgör Boulder 2.0. Natten innan mötet hade jag min första dröm på engelska. Man behöver inte direkt vara hjärnforskare för att förstå vad det berodde på. Mötet gick hursomhelst bra och har redan resulterat i nya möten. Mitt arbete med att bygga ett professionellt nätverk här i Colorado och USA har därmed börjat. Wish me luck.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar