tisdag 2 februari 2016

Snowday, hustillträde och lite annat

Så har vi upplevt vår första Snowday. Helt galet. Vet knappt var jag ska börja. Skillnaden mellan att bo i ett land som Sverige och ett land som USA blir i alla fall tydliga. Hursomhelst så har det snöat i Boulder. Enligt nyheterna skulle det komma 12 inches (ca 30 cm), vilket fair enough är en del (oklart dock om det har kommit så mycket). Eftersom det tydligen inte finns någon stadsövergripande organisation på att få bort snön här, innebär dock snöfall av den här graden problem. Tydligen räknar man kallt med att när det kommer snö här så hinner den smälta bort till lunch (för "så brukar det vara"...) och man har därför ingen beredskap för större snöfall som detta. Effekten blir därför att vägarna i princip blir oframkomliga (särskilt som man kör omkring med ”året-runt-däck” som de flesta verkar göra här) (har inte förstått ännu om dubbdäck är olagliga eller inte), vilket i sin tur innebär att barn inte behöver gå till skolan och folk inte behöver gå till jobbet. Allt ställs helt enkelt in och folk sitter hemma i sina hus och häckar istället. Vidare, visar det sig att ansvaret att skotta trottoarerna för fotgängare här i staden, ligger på enskilda husägare. Resultatet av det blir att trottoarerna är snöröjda med varierad kvalitet. En del tar sitt ansvar och gör ett gediget jobb. Andra struntar i det.

Olikheterna mellan Sverige och USA blir tydliga, därför att för oss blir den självklara lösningen att detta borde kunna organiseras bättre genom att betala några extra cent i skatt för att sedan ha en budgetpost för att hantera den här typen av händelser – som ju faktiskt inträffar några gånger per år. På så vis kan folk åka och jobba och bidra till BNP istället för att sitta hemma och pilla navel när det kommer snö. Dessutom borde ju kontrakteringen av snöröjare inbringa en och annan skatte-dollar. När vi pratar med ”infödingar” här om detta, blir det uppenbart att man inte ens har tänkt på det. En del menar också att snowdays kompenserar för antalet begränsade semesterdagar man har i det här landet. Ja, jag kan ju förstå att man ser en extra dag hemma som en härlig bonus när man inte har så mycket semester men är det inte då bättre att få ledigt när man vill istället för att lite hipp som happ få ledigt när det kommer snö? Kulturkrock, är vad det är. Och, som Thomas skulle uttrycka det, helt ologiskt. Vi ointegrerade svenskar tog oss an dagen genom att antingen ta en löptur jobbet (Thomas) för att inse att vi var ensamma där, eller sätta Hjalmar i springvagnen med stora hjul och bege oss till lekparken för att inse att vi var ensamma där. Vi i lekparken tröstade oss med lite varm blåbärssoppa, som bästa faster Alethea skickat över till oss, medan vi njöt av ett Boulder nedbäddat under ett fluffigt härligt vitt snötäcke. Bäst att passa på medan snön ligger kvar. Snart smälter den väl, för att frysa till is och ny kris och panik lär ta vid.

Vad mer då? Primärvalet i Iowa igår var ju spännande. Till att börja med vann Ted Cruz över Donald Trump i Republikanernas val, vilket jag i sig inte vet om jag ska tycka är bra eller dåligt. Båda är ju kompletta galningar och Cruz nästan ännu värre än Trump – vilket i sig säger en hel del. Enda förhoppningen om nu Cruz blir presidentkandidat för GOP är att amerikanarna tar sitt gemensamma förnuft till fånga och röstar på Demokraternas kandidat. Vem det nu blir verkar också bli spännande givet hur tajt kampen mellan Hilary och Bernie var igår. Sanders är ju en spännande kandidat i amerikanska mått mätt och med en sådan person som president kanske amerikanarna skulle lära sig förstå att det kan vara värt att betala några cent extra i skatt för att snöplogningen ska fungera på vintern.  Samtidigt är det tveksam om USA är redo för en sådan som Bernie. Risken, om han blir Demokraternas presidentkandidat, är att fler osäkra väljare röstar på den av Trump/Cruz som nu blir republikanernas kandidat. Hilary, å andra sidan, är en Clinton, och lär vara väldigt hatad av många GOP-anhängare och behöver därmed inte vara en självklar motkandidat hon heller. En rysare är vad det är. Och det har bara börjat. Är man för övrigt intresserad av det amerikanska presidentvalet kan jag rekommendera sidan www.politifact.com. PolitiFact är en oberoende ”fact-checking” sida som bland annat gör en så kallad Truth-o-meter på uttalanden som de olika kandidaterna gör. Slående, om man nu får tro de analyser som PolitiFact gör, är att ju mer konservativa kandidaterna är, desto mer osanning far de med. Kan inte låta bli att tänka på det politiken hemma i Sverige. Vet inte om det finns en motsvarighet till PolitiFact hemma (upplys mig i så fall gärna!) men det hade varit intressant att se vad utfallet skulle bli en sådan.

En något mindre nyhet, men likväl stor för oss, är att vi har fått tillträde till vårt hus på 705 Maxwell Avenue. Vi hämtade nycklarna i lördags och har redan varit där ett par gånger och gjort planer. Har också hunnit med att hänga en hel del med våra blivande grannar Katharina (från Sverige) och Stuart (från USA) och deras två barn. Allt känns fantastiskt och nu väntar vi bara på att våra möbler ska komma. Senaste nytt är att de i alla fall har kommit till Denver och därmed tagit sig genom tullen utan problem (tydligen har en kollega till Thomas som flyttat från Belgien och hit precis råkat ut för en så kallad ”drug control” och deras container har blivit fördröjd i tullen – så att det skulle gå helt smärtfritt att få hit sina prylar var visst inte helt självklart). Om det blir nu blir ordning på snö och väglag, hoppas vi i alla fall att våra möbler anländer till huset i slutet av veckan.
För övrigt har vi nu varit här en månad. En lång månad. Och en bra. Vi ser framemot fler. Kulturkrockar till trots.

2 kommentarer:

  1. Roligt! Oväntat nog är det likadant med trottoarerna på många håll i Sverige, jag såg denna rubrik i mail idag:

    I 6 av 10 kommuner tvingas husägare snöröja kommunens mark
    Står du redo med snöskyffeln vid nästa snöfall? En ny kartläggning visar att i 6 av 10 kommuner är det fastighetsägaren som ansvarar för snöröjning och halkbekämpning av gångbanan utmed tomtgränsen.
    //Pelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasså, där ser man. Vis av erfarenhten här så avråder jag startk. Mycket ineffektivt sätt att få trottoarerna snöröjda. :)

      Radera