torsdag 14 december 2017

Solveigh Maria Blank och the Meal Train

Tiden går, idéer till blogginlägg föds och läggs på hyllan (för att kanske dammas av och slutligen en dag skivas och publiceras) och så, efter ett halvår av tystnad, verkar det som att ett nytt inlägg ska nå dagens ljus. Temat för denna nypremiär är självklart: vår dotter, Solveigh Maria Blank, som föddes den 14 september och blir tre månader just idag.

Solveigh alltså. Solens dotter. Solens väg. Ett bra namn på en solstråle som fötts under Colorados strålande sol. Och så mycket sol hon har gett oss under den korta tid som hon redan har funnits i våra liv.

Då, när hon såg solen och världens ljus för första gången var hon tre veckor före beräknat datum. Ultraljud och tillväxtanalyser visade att hon inte växte som hon skulle. Läkarna rådde mig att genomföra en igångsättning då hon skulle få det bättre på utsidan än hon hade det på insidan. Läkarnas råd var dock just bara råd. Beslutet behövde komma från oss själva. Och för egen del föregicks det beslutet av en hel del ångest, rädsla och många sömnlösa nätter. Det var ju inte så jag hade planerat och hoppats att det skulle bli. Och hur fasen tar man hand om en jättejätteliten bebis?

Efter vägledning av svensk och amerikansk expertkunskap (och avsaknad av egen sådan kunskap inom området), bestämde vi oss för att göra som läkarna sa och så här i efterhand var det rätt sak. För hon var verkligen jättejätteliten vår lilla peanut på knappt 2090 gram. Small but mighty som förlossningssköterskorna beskrev henne. Small but mighty och himla hungrig som jag beskriver henne.

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om skillnaderna mellan svensk och amerikansk vård. I alla fall såsom jag upplever dem. Spaltmeter om de strukturella skillnaderna. Privat vs statligt. Välfärd vs ovälfärd. Jämställdhet vs ojämställdhet. En mer regelrätt sådan jämförelse kräver mer än ett blogginlägg, varför jag ska försöka lämna skillnaderna därhän den här gången – men det är svårt…

Oaktat de strukturella skillnaderna mellan amerikansk och svensk sjukvård, är  min faktiska upplevelse av förlossning och eftervård på sjukhuset här i Boulder enormt positiv och i efterhand finns inget jag hade velat skulle ha varit annorlunda. Det ska i så fall vara prislappen (Japp. There we go... Det är svårt att lämna de strukturella skillnaderna därhän). Häromdagen ramlade nämligen en av alla fakturorna som ska betalas för att vi har ägnat oss åt att vänta och få barn i den här delen av världen in. Den gällde förlossningen. Kostnaden för den låg på USD 25 000 (Japp. Tjugofemtusen dollar).  Därefter följde några rader av så kallade rabatter som försäkringsbolaget ”förhandlat till sig” för att visa på sin egen oumbärlighet och den slutliga summan för oss att betala hamnade på ca USD 4 000. Detta var alltså bara en av alla fakturor som nu börjar fylla brevlådan. Samlingsfaktura finns inte som koncept då varje enskild vårdinstans (”stick i fingret”, ultraljud, förlossningsläkare, barnläkare etc.)  från det att jag skrevs in på sjukhuset efter positivt graviditetstest till det att Solveigh faktiskt nu är här, skickar en egen faktura. Att få en översiktsbild av vad vi verkligen är skyldiga verkar vara omöjligt så det är bara att betala och vara glad för att vi ändå har en bra sjukvårdsförsäkring.

Sjukvårdsförsärking? Ja, utan den hade det blivit jobbigt. Jag som individ måste dock fortfarande betala en självrisk på USD 5 000, innan vården blir ”gratis”. Jag frågade en vän med bra koll på sjukvården hur kvinnor som väntar barn men inte har USD 5 000 som ligger och skräpar någonstans eller, ännu värre, är oförsäkrade, gör. Hon berättade att för de som har det särskilt knapert ekonomist finns särskilt ekonomiskt stöd, så helt ”hjärtlöst” är inte systemet. Det är ändå skillnad på att ha det knapert ekonomiskt och vara en vanlig medelinkomsttagande familj. Pengar och välfärd gör verkligen livet enklare här och har man inte resurserna kan man lätt bli skuldsatt. Och ändå menar en landets styre att Affordable Care Act (aka Obamacare) inte behövs... Jämställdhet vs ojämställdhet. 

Men, låt oss återgå till de positiva aspekterna. Det kändes enormt skönt att vara säker på att det skulle finnas en plats på förlossning och BB är det var dags. Jag skulle inte behöva skeppas många mil till en annan delstat eller ett annat land för att föda. Inte heller behövde vi gå en kurs i bilfödsel… Några veckor innan Solveigh föddes, var vi på en guidad tur på förlossningen på Boulder Community Hospital, där vi skulle föda. Vi frågade vad som skulle hända om platserna tog slut. Guiden tittade  konstigt på oss och sa att de gör de inte – för man har helt enkelt överkapacitet i planeringen av vårdplatser. Och OM det i värsta fall skulle råka vara fullt på förlossningen så förklarade hon att ”this is a hospital so either way we’ll be able to take care of you when you go into labor”. Välfärd vs ovälfärd…

Nu nog om sjukvård.

En av de saker jag har uppskattat mest sedan vi flyttade hit är den starka ”community-känslan” mellan vänner och grannar. En gemenskap där alla ställer upp för varandra på ett sätt som vi nästan har tappat bort i Sverige. Ett exempel på denna community-känsla är konceptet ”meal train” som vi fått lära känna nu i höst. I 14 dagar från det att vi kom hem från BB kom vänner varje dag med en ny, hemlagad måltid, inklusive färskt bröd, efterrätter, frukt och ibland en pava vin. Matleveranserna hade schemalagts av våra tidigare hyresvärdar Jen och Ara som också var här och förklarade att nu vi behövde lägga våra svenska personligheter åt sidan och bara ta in och njuta av detta självklara amerikanska. Förutom att varje enskild måltid var gudomligt god och rörande vällagad och omsorgsfull (se bildexempel nedan), behövde vi inte handla, stå i köket eller knappt ens en gång diska under vår första tid med ny bebis i huset. Måltidsleveranserna var alltid snabba och innehöll sällan krav på socialisering – om vi inte verkligen ville. Stor skillnad från att ha ny bebis i Sverige där man i princip ska bjuda in alla man känner på nybakat och bebisgos i nystädat hus, så snart man duschat av sig sjukhusdoften.











Som om inte vårt meal train vore nog, har vi också fått uppleva att grannar, vänner och bekanta lite då och då kom förbi och lämnade kakor, bröd och presenter på förstukvisten. Sammantaget med alla fantastiska presenter som skickats till oss och Solveigh från Sverige, kändes det ett tag som en ny överraskning väntade på oss varje gång vi öppnade ytterdörren…!  Kort och gott. Vi har blivit så bortskämda med kärlek och omtanke de här senaste tre månaderna och tacksamheten vet ingen gräns. Konstaterar att om det något jag ska ta med mig hem till Sverige, av de erfarenheter jag skaffat mig under vår tid i USA, så är det konceptet meal train och just det som det står för. Det vill säga; när livet är lite upp och ned för ens vänner ska man försöka ge det stöd man kan – må det vara en nylagad lasagne eller något annat. I slutändan tror jag att vi alla blir gladare av det.

En mindre rolig sak med att få barn långt borta från ens hemland är att ens familj och vänner inte kan vara där och träffa ens nya skatt. Farmor och Farfar (Thomas föräldrar) kom flygandes hit när Solveigh bara var några veckor gammal, vilket var fantastiskt härligt och om bara några dagar kommer Mormor (min mamma) och min syster med familj. Jag är så exalterad att jag flyger på små moln.

En praktisk sak (eller opraktisk beroende på hur man ser det) med att få barn i USA är att barnet blir amerikansk medborgare - trots att inte föräldrarna är det. Som amerikansk medborgare kan man som bekant bli presiden. Solveigh går således under smeknamnettPOTUS56 härhemma. Eller så får hon helt enkelt bara vara vår Anchor Baby i processen för oss andra i familjen att få Green Card. Frågan är vilken roll som är mest krävande…
.



Ps. Om man vill sätta upp en Meal Train till någon, kan man använda detta verktyg för schemaläggning: https://www.mealtrain.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar